A basszusgitár helyettesítése

 

Természetesen hosszabb távon nem lehetséges káros következmények nélkül egy célhangszert gyakorlás céljából egy másikkal helyettesíteni. Ha erre kényszerülünk, ennek csakis kétféle oka lehet:

Kitűnő példák erre a közismert utazó gitárok...

 

Pénzes-féle Basszusgitáriskola - Utazó gitárok

Csürke Zsolt volt tanítványom utazó gitárjával

 

...amelyek jóval kisebbek az eredetinél, épp ezért könnyen szállíthatók és a nyers technika éppúgy kigyakorolható rajtuk, mint a nagytesókon. Ez például egy praktikus tényező. A másik viszont tisztán anyagi természetű: nem mindenki engedhet meg magának kezdésként egy 80-90 ezer forintos belépőszintű basszusgitárt. Joggal vetődik fel tehát a kérdés:

 

Pénzes-féle Basszusgitáriskola - Gondolkodj!

helyettesíthető-e a basszusgitár valami más olcsóbbal?

 

Hosszabb távon nem, de rövid távon a kezdők alapozásánál simán elmegy az egyszerű kínai akusztikus gitár is (max. 15 ezer forint). Az ideiglenes megoldás pedig az lehet, hogy a nyers alapozó technikát (amely pengetős technika vagy ujjas picado) a hathúros akusztikus gitár alsó 4 húrján gyakoroljuk ki.

 

Tapasztalatom szerint ilyen módon korlátozottan az alapszintű slap-technika is kigyakorolható, de mivel az akusztikus gitárnál jóval sűrűbben helyezkednek el a húrok, ezért a húrközényúlós pop-technikát nagyon korlátozottan lehet csak rajta végrehajtani. (Megjegyzem, azért gyakorolható...)

 

A fenti elmélkedést bizonyítandó nézzük meg az alábbi videót, amelyben az OSIRE egy négyhúros, standard hangolású basszusgitárra van állítva (OBRE 4)...

 

Pénzes-féle Basszusgitáriskola - OSIRE

 

...a program által bejátszott skálát és skálavariációt (F-pentaton - teljes - 0100) egy hathúros akusztikus gitáron kísérem úgy, hogy annak csak az alsó 4 húrján játszom (E6-A5-D4-G3). Ezáltal a program MIDI-hangja és a gitárhangok között mindig 1 oktáv különbséget hallhatunk: