A négyhúros bundnélküli basszusgitár I.

Bevezetés

 

F-dúr - teljes

E-lokriszi

F-dúr

G-dór

A-fríg

B-líd

C-mixolíd

D-moll

E-lokriszi 12. fekvésben 

 

A fejezet feldolgozása előtt mindenképpen olvassuk el az Általános ismertető a bundnélküli basszusgitárokhoz című fejezetet!

 

A 4 húros bundnélküli basszusgitár szerkezetében, zenei rendszerében általában azonos a bundokkal ellátott basszusgitárral. Egyetlen különbség, hogy fogólapján nyilvánvalóan nincsenek konkrét bundok. Ennek ellenére sok olyan bundnélküli basszusgitár-modell létezik, amelyen a temperált bundbeosztás be van jelölve. Ilyen például a többször is említett Ibanez Gary Wills-modell:

 

Ibanez Gary Wills-modell

 

A legnyilvánvalóbb különbség a bundos és bundnélküli basszusgitár között, hogy míg az előbbinél a hangokat a 2 bund között kell lefognunk...

 

Pénzes-féle bundnélküli basszusgitár tükörkép

 

...addig az utóbbinál pontosan a virtuális bundok helyén. Ebben az összefüggésben vessünk egy pillantást a törzshangokra, azaz a zongora fehér billentyűire a bundnélküli basszusgitáron, ahol jól láthatjuk, hogy a hangszer 4 üresen megpengetett húrja szintén törzshang (a tükörkép baloldali, szürke sávja):

 

Pénzes-féle bundnélküli basszusgitár tükörkép

 

Hogy miképpen gyártsunk az OSIRE - OBRE 4 vagy OBRE 5 bundos hangszeréből bundnélküli basszusgitárt, lapozzunk a központi honlap OSIRE - Tippek és trükkök című fejezetéhez!

 

A szólógitárral való rokonság miatt szerintem célszerű az alapskálákat szintúgy F-dúrban és a hozzá tartozó alapskálákban kigyakorolni (ezzel kapcsolatban az Alapskálák I. című fejezet tanulmányozását javaslom). Ám itt kell megemlíteni azt az ujjrendi problémát, amelyre már fent utaltam. Ha egy pillantást vetünk az F-dúr skálára...

 

Pénzes-féle bundnélküli basszusgitár tükörkép

 

...akkor észrevehetjük az 1-(2)-4 ujjrenddel lefogott F-(G)-A és B-(C)-D nagytercet (valójában trichord-hangcsoportot), amely a standard, belépőszintű Ibanez basszusgitáromon fizikailag nézve az 1. érintő közepétől a 5. érintő közepéig 17,5 centiméter:

 

Pénzes-féle bundnélküli basszusgitár tükörkép - 1-2-4 nagyterc

 

Ez az érték a hangszer húrhosszától, másnéven a menzurahossztól függ, amely egyetlen gyártó esetében is különböző lehet; mindenesetre nagyságrendileg nagyjából ekkora. Ezt a távolságot azonban a kezdő tanítvány képtelen lefogni. Az én feladatom elsősorban a biztatás: tessék próbálkozni vele! Másodsorban a megoldás: az üres húrok bevonása, még pontosabban az E-lokriszi skála használata, amely itt most üres húrokkal fog történni. Jegyezzük meg, hogy ekkor maradunk F-dúr skálában, azaz esetlegesen az F-dúr tonalitását követjük, ám technikailag (üres húros) E-lokriszi skálát alkalmazunk.

 

Pénzes-féle bundnélküli basszusgitár tükörkép - Üres húros E-lokriszi

 

Először nézzük meg az F-dúr teljes skálát:

 

Pénzes-féle bundnélküli basszusgitár tükörkép - F-dúr teljes skála

 

Hogyan is használjuk az interaktív húrtáblázatot?

Ha például a 864 milliméteres menzurahosszt és E húrt vesszük alapul...

 

Interaktív húrtáblázat

 

...akkor az E húron lévő összes hang pozícióját le tudjuk olvasni 0. fekvéstől a 24. fekvésig. Például:

Ezzel a megközelítéssel természetesen nem váltottuk ki a bundnélküli hangszerekre oly jellemző "fülesmackó" gyakorlatokat, viszont jelentős mértékben megkönnyítettük, ha ugyan rendelkezünk egy mérőszalaggal. Én legalábbis mindenképpen beszereznék egyet és fel is használnám, mert szerintem egy kezdőnek például temperált F hangot meghallani nem  tréfadolog.

Az interaktív húrtáblázattal tehát az alábbi skálák összes hangja beazonosíthatóvá vált, sőt kétféleképpen: tiszta és temperált hangértékek alapján.

 

Most pedig folytassuk tovább a legfontosabb skálák ismertetését az F-dúrhoz tartozó alapskálákkal!

 

E-lokriszi

Pénzes-féle bundnélküli basszusgitár tükörkép - E-lokriszi

 

F-dúr

Pénzes-féle bundnélküli basszusgitár tükörkép - F-dúr

 

G-dór

Pénzes-féle bundnélküli basszusgitár tükörkép - G-dór

 

A-fríg

Pénzes-féle bundnélküli basszusgitár tükörkép - A-fríg

 

B-líd

 Pénzes-féle bundnélküli basszusgitár tükörkép - B-líd

 

C-mixolíd

Pénzes-féle bundnélküli basszusgitár tükörkép - C-mixolíd

 

D-moll

Pénzes-féle bundnélküli basszusgitár tükörkép - D-moll

 

E-lokriszi 12. fekvésben

Pénzes-féle bundnélküli basszusgitár tükörkép - E-lokriszi 12. fekvésben

 

A fenti alapskálákra is ugyanazon zeneelméleti összefüggések jellemzőek, amelyek főként az Alapskálák X. című fejezetekben lettek kidolgozva. További megjegyzés, hogy az összes skálavariációs fejezet összes példája és az OSIRE-OBRE nyújtotta brutális mennyiségű skálavariációs halmaza is kigyakorolható basszusgitáron, természetesen folyamatos picado-pengetéssel vagy pengetős szólótechnikával.