Kérdések és válaszok 

3.

  

"Meg szeretném kérdezni, hogy Ön milyen pengetőt használ a basszusgitár esetében? Már írtam pár hónappal ezelőtt a csuklóm ügyében és hogy érdemes lenne-e elkezdeni a gitározást...

Úgy volt, hogy ujjal fogok pengetni, de elektromos gitáron már sok tapasztalatot szereztem és maradtam a pengetőnél; szerencsére nagyon jól megy. Változó, hogy miket használok, van mikor a Big Stubby 3 mm-es, van, mikor a Jim Dunlop-krokodilos, 2 mm-es változata áll kézre, de az 1 mm-es pengetők is kényelmesek. Ha jól tudom, minél vastagabb a pengető, annál inkább alkalmas a basszusgitározásra. Igaz ez? Nemrég szereztem egy Dunlop Primetone 5 mm-s pengetőt. A fogása valami fantasztikus a vastagsága miatt, a baj csak az, hogy az éle nem keskenyedik le, mint pl a Stubby-nál, hanem az is majdnem 5 mm és a játék eltompul; csak akkor jó, ha nagyon a végével játszom és így inkább elcsúszom a húron, mint pengetem. Hagyjam inkább ezt az 5 mm-est?

Az igazi bajom igazából, "kedvfüggő" az, hogy melyik pengető áll jobban kézre. Érzem a kezemben, a csuklómban, hogy dinamikusabban is tudnék játszani, ez ki is derül, mikor hirtelen pengetőt cserélek egy számnál, de aztán másnap visszatérek az előzőre, mert a "hatás" elmúlik. És ez már egy ideje így megy sajnos. Úgyhogy vagy keresnem kell az "igazi" pengetőt vagy velem van a baj..."

 

A magam részéről csakis Jim Dunlop Big Stubby 3 mm használok (jobb oldalon):

 

Jim Dunlop Stubby 3 mm-es pengetők

 

Nekem ez elég, a többi szerintem tudás kérdése, azaz megpróbálom a tudásomat hozzáigazítani a pengetőhöz és nem fordítva. Javaslom, hogy tesztelgesd tovább a pengetőket, nyersen, szakmailag és ne engedd, hogy a kedved befolyásoljon. Előbb-utóbb egymásra találtok, Te és a pengető (). Az se baj, ha néha különböző (de azért azonos jellegű) pengetőket használsz. Egyetértek: a pengető legyen vastag és hegyes. Ezen 2 kategórián belül valóban többféle lehetőség kínálkozik, nem probléma tehát letesztelni mindegyiket. További jó gyakorlást!