Kérdések és válaszok 

A feltett kérdések névtelenül vannak publikálva 

4.

 

"El sem tudom mondani, mennyire felkeltette az érdeklődésemet, hogy véletlenszerűen ráleltem a honlapjukra, mivel évekkel ezelőtt terv gyanánt elhatároztam belevágok a basszusgitár tanulásba. Sajnos végül letettem róla több okból kifolyólag, de most, hogy esetleg van kitől kérdezni a különleges esetemből kifolyólag, felvillanyozott!
Mindenek előtt sikerült rálelnem arra a Tony-s videóra (2. kérdés-válasz), amit az egyik érdeklődőnek ajánlott, így talán még lenne is önbizalmam legalább megpróbálni. Lényegében a helyzet az, hogy jelen esetben én egy elég komoly betegségben szenvedek, amely fizikailag eléggé akadályoz, lévén kerekesszékes is vagyok. Tudom, hogy a basszusgitározás komoly fizikai terhelés, de engem csak ez a hangszer csábít el számtalan éve. A kérdésem első fele ezek után:
Olvasgattam itt többféle gitártípusról, tartás gyanánt például a slide-ról is, de ahogy ezt tapasztaltam, azoknak jelentősen eltér a hangzásuk a mai modernebb zenében használtaktól, ami engem igazából érintene. Tehát az érdekelne - mivel nekem így lenne megoldhatóbb -, hogy létezik másfajta fektetve használható típus, esetleg egy sima alap verzión is lehet fektetve tanulni vagy bárhogy megoldható ez a probléma? Egyedül ez akadályoz és hasonlóról se videót nem láttam, se ismerősöm nem játszik, hogy kipróbálhassam nekem mennyire lenne megoldható és így nem igazán szeretnék látatlanba belevágni, főleg hogy elég komoly anyagi vonzat lenne gondolom csak úgy, információ nélkül beleugrani a közepébe.
A másik fele a kérdésnek CSAK akkor lényeges, ha a fentire létezik megoldás. Ez esetben az érdekelne, mivel ebben sajnos még elég tudatlan vagyok, hogy egy kezdő basszusgitárosnak milyen márka, típus és felszereléssel lenne érdemes belevágni? Legalább legyen lehetőségem betájolni, mit is érdemes nézni.
Nos ennyi lenne. Előre is elnézést, ha nagyon amatőr kérdésekkel feltartottam és előre is hálásan köszönöm a választ!"

 

Véleményem szerint nagyon fontos és egyáltalán nem amatőr kérdéseket tett fel. Jelesül, egy olyan személy, akinek van valamilyen hosszú-, vagy rövidtávú fiziológiai rendellenessége, vajon el tud-e helyezkedni a saját mértékei szerint az "egészségesek" társadalmában?

 

Legáltalánosabb válaszom erre, hogy természetesen igen, hiszen nem erő-, hanem ész-, és tudásalapú társadalomban élünk. Mindehhez azonban egy mozgássérültnek nagyságrendekkel több akaratot és elszántságot kell felmutatnia, főleg Magyarországon, ahol a társadalom egyértelműen kirekesztő. Azonban Tony Melendez a példa arra, hogy az extrém fiziológiai rendellenesség mégis legyőzhető. Sőt, Tony nemcsak megtanult gitározni, hanem mindezzel hatalmas dicsőséget is szerzett magának.

 

A feltett kérdésekre konkrétan válaszolva: Ön említette, hogy kerekesszékbe van kényszerítve. Ez nagy valószínűséggel azt jelenti, hogy a két kéz és kar azért még szabad és egészséges. Ebből következően nem lehet gond a basszusgitár-technikák színvonalas megtanulása.

 

Ön az ún. slide-gitárokról ír. Csak gyanítom, hogy mit jelent a kifejezés: nagy valószínűséggel ölbe vehető és ilyen módon megszólaltatható gitárokra utal. Ha viszont a kezek még épek, akkor szerintem felesleges ilyen gitárokon gyakorolni. Helyette javaslom ülő pozícióban a vállpánttal jól felhúzott, hagyományos basszusgitártartást. Ha még ebben a pózban is zavaró a basszusgitár alsó szarva, azaz beleakad valamibe, akkor nyugodtan vágja vagy vágassa le, amúgy sincs funkciója. Ami a márkát illeti: szerintem viszonylag kis testű gitárt kéne választani. A Fender Jazz Bass-utánzatok legtöbbje (például Squier) sajnos nem ilyen. Ajánlom figyelmébe a belépő szintű Ibanez-basszusgitárokat; egy ilyenen én is nyomulok a Zenés bemutatkozás című fejezetben. Szerintem jó hangjuk van, mindamellett, hogy kis testűek és nem drágák, azaz a legjobb az ár-teljesítmény arányuk.

A nyers kezdőszintű basszustechnika kigyakorlásához voltaképpen ennyi már elég. Javaslom, hogy kóstoljon bele mindebbe és ha tetszik, akkor később invesztálhat komolyabb hangszerbe és erősítőbe. Az, hogy Ön lesz-e a magyar Tony Melendez, csakis Önön múlik. Sok sikert és akaratot kívánok és természetesen a továbbiakban is nyugodtan írjon bizalommal...