Kérdések és válaszok   

5.

 

"Néhány hónapja írtam önnek a kéztartással kapcsolatban, azóta sokat gyakoroltam, és egészen jól haladok. Viszont most újabb problémába ütköztem. Készítettem 2 képet, az 1. képen a helyes kéztartással játszom az egyik nem zenei skálát:

 

Optimális kéztartás basszusgitárnál

 

A 2. képen pedig nem helyes kéztartással:

 

Nem optimális kéztartás basszusgitárnál

 

Az egyik problémám az, hogy a helytelen kéztartással lényegesen gyorsabban tudok játszani, ez főleg abból ered, hogy a középső és a gyűrűs ujjam középre görbül, mint látható a 2. képen és ez néhány gyors bundváltásnál akadályoz, például amikor gyorsan kell váltani oda-vissza 2 bund között, s pont ezzel a 2 ujjal kellene lefogni a húrokat. Amennyiben viszont a helytelen kéztartással játszom le, akkor ez nem akadályoz. Azt szeretném kérdezni tehát, hogy ön melyik kéztartást javasolja, valamint milyen hibákat követek el, amiken javítanom kellene a kéztartáson kívül."

 

Az 1. kép az általam optimálisnak ítélt tartást mutatja, mert a csukló szépen a nyak alá van fordulva. Még akkor is ez a véleményem, ha most még nem tudsz gyorsan játszani vele. De hidd el, hogy ebben van a sebesség és a stabilitás. "No de miért?"- süvölt bele a csendbe az analitikusok sikolya. A 1. kép kéztartása ugyanis azt eredményezi, hogy az ujjak szorosan a fogólap felett maradnak, tehát az ujjak a húrok felett optimálisan lesznek pozícionálva. Ez létkérdés gyors és biztonságos játék esetén. Egyúttal küldtél 2 videót is, amelyekben a kérdéses kéztartásokkal játszottad le az 1-2-3-4 bemelegítő skálát. Az 1. kép dinamikus videójában...

 

Optimális kéztartás basszusgitárnál

 

...a húrlefogás folyamata már nem volt optimális, mert a skálában hangmagasságban felfelé haladva nem hagytad lent az 1. ujjadat. Ettől az ujjterpesz összeszűkült, azaz az ujjak optimális pozícionálása szétesett. Ha a skálában hangmagasságban felfelé haladva mindig lent hagyod az 1. ujjadat, akkor ez a mozdulat meg fogja tartani az ujjak pozícionálását a fogólap fölött.