Kérdések és válaszok

8.
 

Jó napot kivánok! Ma voltam felvételizni a Kőbányai Zenei Stúdióban basszusgitár tanszakon. Hát, a játékkal nem volt gond, nem volt hamis, csak annyit tanácsoltak, hogy változtassak a bal kéz tartásán, mert csak így vesznek fel. Én  azzal a kéztartással játszom a hangszeren, amelyben a hüvelykujj a nyak közepén támaszt. Ők viszont azt tanácsolták, hogy a basszusgitár nyakat kicsit marokra kell fogni, mert a másik tartással hamar görcsöt lehet kapni. Igen ám, csak így nem tudom kifogni a 4 bund távolságot avagy a nagytercet. Ön mit javasolna ennek a problémának az orvoslására?

 

Először is nézzük meg az említett technikai szerkezetet, amelyet már Ön is ismer és következetesen alkalmaz (ez már önmagában 1 db jó pont):

 

Pénzes-féle basszusgitár tükörkép - F-dúr

Kéztartás 1-2-4 nagyterc esetén

Kéztartás 1-2-4 nagyterc esetén

 

A basszusgitár tanításának többféle koncepciója létezik. Én saját fejlesztésű módszertannal dolgozom, ez teljes részletességgel tanulmányozható a www.basszusgitar-gitariskola.hu című honlapon. Ezen az egyik legfontosabb alapozó technika a kéztartás vizsgálata és beállítása.


Véleményem szerint az optimális kéztartás (amelytől legtöbb esetben nem szabad eltérnünk) az Ön által követett, én is ilyen módon basszusgitározok, illetve tanítványaimtól is ezt követelem meg, éppen azért, amit Ön is írt: a 1-2-4 nagyterc biztos és hatékony átfogásáért.

 

Pénzes-féle basszusgitár tükörkép - F-dúr


A Kőbányai Zenei Stúdió láthatóan a lazább, marokfogásos kéztartást erőlteti, amelynek azonban nagy technikai hátránya, hogy azzal nem lehet átérni az 1-2-4 nagytercet, főként az alsó bundokon. Ezáltal kénytelen feladni nagyon fontos technikai skálákat is (mert az 1-2-4 nagyterc trichord-szerkezet mind a 7 alapskálában előfordul).

 

Tehát ebben a pillanatban már tud különbséget tenni, hogy mit tanít és mit követel meg a Kőbányai Zenei Stúdió basszusrészlege, sőt érvelésük (ahogy Ön leírta) nem volt több, miszerint az Ön kéztartásától "görcsöt lehet kapni". Jelzem azonban, hogy ez nem egy szakmai érv és csupán a kijelentő személy gyenge fiziológiai teljesítményéről árulkodik.

A magam részéről soha nem tanulnék olyanoktól, akiknek szakmai érvelése egy nagyon fontos alaptechnikát illetően pusztán ennyi.