Kíséretek oktávokkal

 

Gyors dalok basszuskísérete nemcsak monoton basszusdöci lehet (ilyen például Billy Idol - White wedding basszusmenete), hanem az éppoly monoton és egyenletes oktávugrálás. Tipikusan ilyen basszusmenetet igénylő stílus a diszkó, amely virágkorát a 70'-es és 80'-as években élte. Az oktávugrálás hangzása dübörgően gépies jelleget biztosít és pontosan ez a feladata a diszkó életérzésnek, elvégre önfeledt szórakozásra lett kitalálva.

 

 

A Village People - Can't stop the music című száma remek példa erre. A dal stílusa egyértelműen a diszkó. Ha a dalban csak az alaphangot játszanám be, úgy a dal basszusmenete eléggé monotonra sikerülne, hiszen a dal gyors és sűrű basszusmenetet igényel. A monotonitást tehát oktávugrálásokkal színezem ki.

 

Először nézzük meg mind a 12 hang oktávját, amelyeket egyébiránt már villámgyorsan felvázoltunk a központi honlap Mi is a zene? - I. rész - A hangközök című fejezetében!

 

Pénzes-féle Basszusgitáriskola - Egyesített alapskála-táblázat

 

Mivel a standard (kvart)hangolású basszusgitáron egy oktáv hangköz technikailag mindig így néz ki (optimális ujjrend 1-3, de ettől én is sokszor eltérek 1-4 ujjrenddel, mindenesetre mindkettőt tudom használni)...

 

Pénzes-féle Basszusgitáriskola - Oktávkíséret

 

...ezért a fenti globális zeneelméleti táblázatot gitárcentrikusan már képesek vagyunk értelmezni; eszerint az F oktávja valóban F', mert:

 

Pénzes-féle Basszusgitáriskola - Oktávkíséret

Pénzes-féle Basszusgitáriskola - Oktávkíséret

 

Tehát ha mindig vesszük az alaphangot, majd az oktávját, akkor már nem lövünk a kíséretben mellé.

 

Az oktávugrát technikailag a legegyszerűbben slap-pop váltogatással tudjuk kivitelezni (itt 4 ciklus E-E'):

 

Pénzes-féle Basszusgitáriskola - Oktávkíséret

 

 

Az alaptechnikán belül többféle további variálási lehetőségünk is van, attól függően, hogy melyik technikát, a slap-et vagy a pop-ot pengetjük meg erősebben vagy esetleg mindkettőt egyenletesen. Tipikus variáció például, hogy a slap-hangot nem is lehet hallani, ezzel párhuzamosan a pop-hang még inkább ki van hangsúlyozva, ezáltal a basszuskíséret még gépiesebb hangzáskaraktert kap.

 

Joggal vetődik fel a kérdés, hogy érdemes-e a disco-oktáv kivitelezése közben a következetes oktávsablontól eltérni...

 

Pénzes-féle Basszusgitáriskola - Oktávkíséret

 

...és esetleg kihasználni az üres húros lehetőségeket? Ekkor, például E oktávugra esetében játszhatnánk ezt is:

 

Pénzes-féle Basszusgitáriskola - Oktávkíséret

 

A probléma ezzel a lehetőséggel az, hogy mivel a disco-oktáv mindig gyors dalok sablonja és az üres húros sablon nem ad átfogó, az akkordmenetre teljes technikai megoldást (azaz voltaképpen a dalkíséret alatt szavatoltan váltogatni kényszerülünk az üres húros és a disco-oktáv között), ezért inkább tartsuk meg a technikai homogenitást, azaz ne lépjünk ki a disco-oktáv sablonból néhány ciklusnyi üres húr kedvéért. Majd látni fogjuk, hogy a technikai homogenitás bár sokszor fárasztóbb dalkíséretet jelent (a kezdőknek), ám hosszabb távon sebességben és stabilitásban mégis ez lesz az előnyösebb.