Skálavariációk IV.

Kezdő - picado - matematikai I.

 

Bevezetés

00

000

0000

00000

000000

0000000

01

011

001

 

Bevezetés

 

Ebben a fejezetben élő videópéldákkal keltünk életre olyan első pillanatra elképesztő absztrakciókat, mint például a 011 skálavariáció. A videók feldolgozása előtt mindenképpen merüljünk bele az alapozó és az előző skálavariációs fejezetekbe, másként semmit nem fogunk megérteni! De kell-e egyáltalán skáláznunk, skálavariációznunk? A válasz nagyon egyszerű és mottóként is felhasználható:

 

Pénzes-féle Basszusgitáriskola - Gondolkodj!

Lehet, hogy van miről, de nincs MIVEL zenélnünk, ha nincs kigyakorolva a technika.

 

Tehát a hangszert fel kell emelnünk és neki kell kezdenünk valamilyen oktatási anyagnak, amely minél logikusabb, annál hasznosabb, azt hiszem ez logikus .

 

A skálavariációról szóló fejezetek...

...bevezették a Pénzes-féle módszertan logikus, rendszerezett, sokszor matematikával is megtámogatott skálavariációs tömegét, de nagyobbrészt csak elméleti megközelítésben.

 

Emlékeztetőül, kétféle skálavariáció létezik:

  1. matematikai, ahol az alapképlet egy olyan hangcsoport, amely matematikailag variálható és ezáltal kihozható belőle az összes variációs mennyiség,

  2. zenei, amelynek nem lehet vagy nem érdemes matematikával nekitámadni. Ezek a skálavariációk általában valamilyen hangszerspecifikus dolgot gyakoroltatnak ki (például húrváltást, ugrálást a húrok között, stb.).

Emlékezzünk vissza arra is, hogy a skálavariációk begyakorlásának (mint minden begyakorlandó zenei darabnak) 3, fel nem cserélhető szintje van:

  1. először gyakoroljunk lassan, figyelembevéve az optimális technikai alapelveket, de metronóm nélkül,

  2. amikor mindez már megy, vegyük elő a metronómot és folytassuk a gyakorlást, de még mindig lassan,

  3. amikor ez a szint is megy, gyorsítsuk a metronóm sebességét. Ekkor már felső határ nincs, de itt jelzem, hogy a gyakorlónak mindig lesz egy aktuális tudásszintje, amelyet adott időpontban nem fog tudni átlépni. A gyorsításos rész célja tehát az aktuális tudásszint folyamatos tágítása. Ennek felmérése skálavariációk esetében nagyon könnyű: megy-e a skálavariáció adott taktusszámon vagy nem.

A gyakorlás előtt mindenképpen olvassuk el a Skálák megfordítása című fejezetet is!

 

A skálavariációk egy szimpla A-dúr skálában vannak feljátszva:

 

 

Ezen választásnak pusztán kényelmi okai vannak: kezdőknek viszonylag egyszerű lejátszani ezt a skálát.

 

00

 

 

000

 

 

0000

 

 

00000

 

 

000000

 

 

0000000

 

 

01

 

 

011

 

 

001