A basszusgitár tartása

 

A basszusgitár tartásánál a klasszikus elveket kéne követnünk. A gitár a húrfogó kéz felöli combon nyugszik, a gitárnyak enyhén felfelé áll, a gitáros hangszere fölé hajol, vállai leeresztettek, a húrfogó kéz csuklója a gitárnyak alá fordul olyannyira, hogy az ujjak minden irányból merőlegesen érintik a fogólapot, azaz ujjaink játék közben soha ne törjenek vissza (amely mozdulat a kezdők alapvető hibája szokott lenni). Ez még tágabb megfogalmazásban azt is jelenti, hogy alapértelmezésben ujjainkat sohasem fektetjük el. Erre csakis haladó technikáknál lehetnek kivételek.

 

Pénzes-féle Basszusgitáriskola - Optimális kéztartás basszusgitárnál

Pénzes-féle Basszusgitáriskola - Optimális kéztartás basszusgitárnál

 

A hüvelykujj a gitárnyak hátsó ívének közepén szinte satuszerű szorítással segít a húrok némely esetben elég nehézkes lefogásának.

 

Kezdőknek ujjerősítő gyakorlatokat javaslok először óvatosan, majd egyre nagyobb terheléssel! Túlzásokba azonban ne essünk, nehogy ujjaink bemerevedjenek. Itt érdemes megjegyezni, hogy harcművészetek esetleges gyakorlása során a kéz összes területe negatív következmények nélkül keményíthető, kivéve az ujjakat.

 

Helyes kéztartás

 

Egyben javasolt lábtartó beszerzése, amely használata a gitárt egy kissé megemeli, így csuklónkat jobban be tudjuk fordítani. Ugyanezen okból álló játék esetén a gitár ne legyen hasunknál lejjebb. A műkedvelő gitáros azonnal felismerhető térdénél lógó gitárjáról, míg professzionális zenészek hangszerüket szinte a mellükön hordják.

 

Az instabilitás mindenképpen kerülendő, amelynek egyik, basszusgitároknál alkalmazható megszüntetése a vállpánt használata ülő pozícióban. Ezt láthatjuk nálam a fenti képeken. Ebben a helyzetben még a lábunkat sem kell feldúcolni a lábtartóra, vagy valamilyen más magasító tárgyra. Ezzel a lehetőséggel mostanában egyre több tanítványom él.

Meg kell még jegyeznem, hogy néhány tanítványomnak néha megfájdul a háta a sok üléstől. Ilyenkor azt szoktam nekik javasolni, hogy nyugodtan álljanak fel és úgy gitározzanak. Ha lehetséges, ezt ők meg is teszik; ebből sohasem volt még probléma. Némelyikük öt perc után már Angus Youngnak érzi magát (ACDC) és úgy kell bezárni az ajtót, másként kirohanna a folyosóra .