A nagybőgő VI.

Interaktív húrtáblázat

 

Mindezek alapján arra a meggyőződésre jutottam, hogy mivel valójában nincs oly standard menzurahossz, mint amilyen például a hegedű esetében, ám a húrtáblázat mégis éppoly fontos, ezért interaktív, azaz az Olvasó által működtethető húrtáblázatot kell szerkesztenünk. Ebben Steierlein Márton volt segítségemre...

 

Steierlein Márton

 

...aki voltaképpen az egészet PHP-ban megfogalmazta és leprogramozta. (Mártonról egyébként még sokat fogunk hallani, mert hihetetlenül tehetséges zenész és informatikus!)

 

Az alábbi interaktív húrtáblázat hasonló a fentihez, a különbség csupán annyi, hogy 2 értéket, a menzurahosszat és a konkrét zenei hangot a Tisztelt Olvasónak kell bevinnie, majd a táblázatot frissítenie. A táblázat képes tizedmilliméteres menzurából is kiindulni, például 1030,6. A konkrét zenei hang bármelyik lehet a 12 közül, a táblázat a bevitt hangtól kezdve a kromatikus (félhangos) skálát fogja megmutatni, ezáltal vele bármelyik hang (tulajdonképpen bármelyik húr) temperált és tiszta hangközű tulajdonságait felvázolhatjuk. A zenei hang betűjének beviteléhez használjunk nagybetűs karaktereket: C, D, E, Cisz vagy C#. A táblázat tehát megmutatja bármilyen menzurahosszú gitár (tágabb értelemben húros hangszer) konkrét húrján lecsapódó virtuális bundjainak fizikai és akusztikai értékeit és ezeket össze is hasonlítja.