A nagybőgő X.

A végtelenített alapskálarendszer a nagybőgőn

  

A Pénzes-féle Gitáriskola szólótechnikai részében, annak a központi honlap Alapskálák Ia. című fejezetében lett először publikálva a végtelenített alapskálarendszer. Ez egy olyan megastruktúra, amelyet az alapskálák megfelelő összeragasztásával nyerünk. Ebben a minőségében teljesen fiktív és sohasem leszünk képesek ilyen módon átlátni a skálaszerkezeteket, hacsak nincs mondjuk egy 50-100 húros hangszerünk. A Pénzes-féle tükörkép azonban képes modellezni ezt a "globális" szerkezetet is. A hangszeren lecsapódó skálaszerkezetek voltaképpen ennek a megastruktúrának az adott húrmennyiségű szeletei (attól függően, hogy a hangszer éppen hány húros és milyen hangolású).

Az említett fejezetben a végtelenített alapskálarendszer oly részletesen ki van dolgozva, hogy egy az egyben, csak nagybőgőre átdolgozva idemásolom.

 

Ha a nagybőgő alapskáláira rápillantunk, észrevehetjük, hogy voltaképp egy végtelen, tercekkel (más szóval trichord hangcsoportokkal) építkező skála fragmentumai, töredékei. Innen már más dolgunk nincs is, mint ezeket a fragmentumokat a tükörképben látottak alapján összeillesszük.

 

Pénzes-féle Basszusgitáriskola - Fontos!

Ha ezt rendkívül hosszan tesszük meg, akkor olyan mega-skálaszerkezeteket is felfedezhetünk, amelyeket eddig még senkinek sem sikerült megpillantania.

 

Ehhez a következő eszköztárra van szükségünk:

Először emlékeztetőül az a háromféle trichord (hármas hangcsoport), amelynek kombinációból mind a 7 alapskála felépíthető:

 

Dúr trichord

Pénzes-féle nagybőgő tükörkép - Dúr trichord

 

Moll trichord

Pénzes-féle nagybőgő tükörkép - Moll trichord

 

Fríg trichord

Pénzes-féle nagybőgő tükörkép - Fríg trichord

 

Tetszőleges helyről (hangról) és skáláról indíthatjuk a végtelen skálát. Nyilvánvalóan érdemes ezt megtennünk egészen az alsó hangokról (1. fekvéstől) kezdve, hogy minden kiférjen a tükörképeken. Én a szokásos dúr-skáláról indítottam a skálamaratont és a tükörkép szerint jobbról balra haladok, ezért a megastruktúra jobbról balra lejteni fog.

 

Pénzes-féle Basszusgitáriskola - Fontos!

Vegyük észre: lényegtelen azt kijelentenünk, hogy a skálát például F hangról kezdtük el, mert ezek a skálaszerkezetek bármelyik hangról indítva ugyanazok lesznek!

 

Egyúttal jelzem, hogy a húrvastagságot ne figyeljük: az OSIRE nyilvánvalóan nem képes 91 húrt egyszerre megjeleníteni, ezért az alábbi mega-skálaszerkezet összeillesztett héthúros tükörképek. Mivel vízszintesen nem fér el 13 darab összefüggő tükörkép, ezért a megastruktúrát 2 x 5 + 1 x 2 oszlopokra bontottam:

 

Pénzes-féle Basszusgitáriskola - Végtelenített alapskála-rendszer nagybőgőre

Pénzes-féle Basszusgitáriskola - Végtelenített alapskála-rendszer nagybőgőre

Pénzes-féle Basszusgitáriskola - Végtelenített alapskála-rendszer nagybőgőre

 

Tulajdonképpen fizikailag jobbról balra számolva 11 húr már felvázolja mind a 7 alapskála teljes vizuális szerkezetét:

 

Pénzes-féle Basszusgitáriskola - Végtelenített alapskála-rendszer nagybőgőre

 

Az alapskálák sorrendje fizikailag jobbról balra (az ismétlődést külön színnel jelzem):

 1. dúr

 2. líd

 3. lokriszi

 4. fríg

 5. moll

 6. dór

 7. mixolíd

 8. dúr

 9. líd

 10. lokriszi

 11. fríg

 12. moll

 13. dór

 14. mixolíd

 15. stb.

Mi a legfontosabb tulajdonsága ennek a megaskálának? Az, hogy a skálaszerkezet kvart hangolású húrok között érvényes. Ezen egyenletes hangolás másik érdekessége, hogy megaszerkezetében folyamatosan megjelenik a 7 vízszintes kvartlépés:

 

Pénzes-féle nagybőgő tükörkép - 7 vízszintes kvartlépés

 

Tulajdonképpen a megaszerkezet ebből az egyetlen skálatöredékből már felépíthető! Ugyanakkor észrevehetünk egy másik szabályos szerkezetet is: ez 6 bővített kvartlépésből áll, ezért ferde és úgy tűnik, hogy ez a légypapírszerű ragasztószalag, hiszen mindegyik skála erre csatlakozik fel balról vagy jobbról:

 

Pénzes-féle nagybőgő tükörkép

 

Észrevehetjük a felfűzés rendszerét is: a bővített kvart ragasztószalagra mindig 6 kvintfüzér csatlakozik. Jobb felső végénél a kvintfüzér fizikailag felfelé, azaz hangmagasságban lefelé lóg (), a bal alsó végén pedig fordítva (). A standard szekvencia a ragasztószalagon, balról indulva (a nyilak tehát a kvintfüzérek lógásának irányát mutatják):